Veckan i EU: Konferens om den sociala pelaren och toppmöte om konkurrenskraft

EU:s utrikesministrar håller videokonferens om Irans flyganfall mot Israel och EU-ledarna samlas till toppmöte om konkurrenskraft. Nationalistiska politiker ska också mötas i Bryssel, om någon vill hyra ut en lokal till dem.

EU:s energiministrar inleder veckan med ett två dagars informellt möte som anordnas av det belgiska ordförandeskapet. Mötet äger rum i den belgiska regeringens herrgård Egmont nära stadens kungliga park. Syftet är en serie rundabordssamtal mellan ministrar om bland annat bättre samordning av ländernas elnät, utveckling av gemensam infrastruktur och skydd av till exempel rörledningar och kablar.

Samtidigt, några kilometer längre söderut i den välmående förorten La Hulpe, öppnar det belgiska ordförandeskapet dörrarna till en stor konferens om den sociala pelaren i Europas ekonomiska utveckling. Konferensen öppnas på eftermiddagen av Belgiens social- och hälsovårdsminister Frank Vandenbroucke. Det blir också ett tal av EU:s socialkommissionär Nicolas Schmit och olika paneldebatter med ministrar och experter.

EU:s utrikeschef Josep Borrell har kallat de 27 medlemsländernas utrikesministrar till en videokonferens på tisdag för att diskutera Europas svar på Irans drönar- och missilattacker mot Israel under helgen. Syftet är att ”bidra till nedtrappning och säkerhet i regionen”, sade Borrell och fördömde attacken starkt.

Login