Veckan i EU: Konkurrenskraft, biståndsmöte och parlamentsutskott maratonklubbar lagar

Konkurrenskraft, forskning och innovation är i veckan teman för både ministermöten och en kommissionsrapport, medan Europaparlamentets utskott ska klubba lagstiftning om både migration och AI.

EU:s biståndsministrar är i Bryssel för ett informellt rådsmöte organiserat av det belgiska ordförandeskapet. Både situationen i Gaza, den humanitära situationen i Ukraina och en halvtidsöversyn av EU:s biståndsbudget står på dagordningen på detta informella möte där inga bindande beslut ska fattas.

En rad externa gäster är inbjudna till mötet, bland annat Volker Türk, FN:s höga kommissionär för mänskliga rättigheter samt Phillipe Lazzarini, chef för FN:s hjälporganisation till Palestina, UNRWA. Även svenska EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) är inbjuden i egenskap av ordförande för parlamentets utvecklingsutskott.

Hur påverkas EU:s budget i kristider och med fler medlemsländer? Det och flera andra frågor ska diskuteras när en interparlamentarisk konferens mellan Europaparlamentet och medlemsländernas nationella parlament hålls i Bryssel under två dagar. Från riksdagens finansutskott deltar Mikael Damberg (S). Skatteutskottet skickar Mathias Tegnér (S) och Crister Carlsson (M).

Login