Veckan i EU: Ministermöten, storutflykt till New York och sprint till höger i Österrike

Bryssel pustar ut efter den förra hektiska veckan, då persongalleriet i nästa EU-kommission presenterades. I stället riktas strålkastarljuset mot New York där det är FN-vecka. Två ministerrådsmöten hålls dock i Bryssel och i slutet av veckan går österrikarna till valurnorna.

Om det känns lite lugnt i Bryssel beror det kanske på att Ylva Johansson och de flesta av hennes kollegor i EU-kommissionen, samt Europaparlamentets talman och massor av andra EU-personligheter har gett sig av för att delta i FN:s generalförsamling i New York och hela den politiska cirkus som följer med den så kallade FN-veckan.

De europeiska jordbruksministrarna är däremot i stan. De har marknadsläget efter invasionen av Ukraina på agendan på sitt månadsmöte – vilket har blivit en återkommande tradition. Samtidigt ska de titta på hur den gemensamma jordbrukspolitiken genomförs på ett sätt som är mer anpassat till de enskilda länderna enligt de så kallade strategiska planerna, samt tala om fiskekvoter. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) deltar från svenskt håll.

I Europaparlamentet ska utskottet för ekonomi och valutafrågor tillsammans med företrädare för Europeiska centralbanken titta på hur utvecklingen av den digitala euron fortskrider, medan budgetutskottet ska ge grönt ljus för att skicka pengar till fem EU-länder som drabbades av naturkatastrofer förra året. Fiskeriutskottet håller på att se över nästa års fiskekvoter för Östersjön.

Login