Veckan i EU: Ministrar bojkottar Ungernmöte och arbetet i parlamentet drar igång

EU-minister Jessika Roswall (M) med kollegor nobbar ministermöten i Ungern i protest mot Viktor Orbán, medan parlamentstoppar väntas få en förhandstitt på en efterlängtad rapport om EU:s konkurrenskraft.

I en vecka när Bryssel växlar upp efter semestern i augusti samlas ministrar och tjänstemän i Budapest för ett kontroversiellt möte med unionens EU-ministrar, som kommer präglas av andra medlemsländers missnöje med hur Ungern inledde EU-ordförandeskapet i juli. Det är kutym att inleda ett ordförandeskap med en rad informella ministermöten i det land som innehar ordförandeskapet, och detta möte skulle egentligen ha varit ett möte mellan unionens utrikes- och säkerhetsministrar. Det är dock inte fallet efter att Ungerns ledare Viktor Orbán i juli besökte både Vladimir Putin i Moskva och Xi Jinping i Peking för att diskutera ”fredsplaner” för Ukraina utan att ha stämt av med de andra EU-regeringarna.

I protest anordnade EU:s utrikeschef Josep Borrell ett separat möte i Bryssel på torsdagen förra veckan, där Tobias Billström (M) och de övriga medlemsländernas utrikesministrar deltog. Det hölls också ett informellt möte mellan försvarsministrarna på fredagen, med Pål Jonson (M) på plats på Sveriges stol.

EU-minister Jessika Roswall (M) kommer inte att vara på plats på mötet i Budapest. Liksom flera andra medlemsländer skickar Sverige i stället en representant på tjänstemannanivå som en del av protesten mot Orbán. 

Login