Veckan i EU: Ministrar diskuterar utvidgning och EU-valkampanjen inleds

Europaparlamentet är stängt till efter valet, EU-kommissionen är ledig och valrörelsens första stora paneuropeiska debatt äger rum när Ursula von der Leyen och andra spetskandidater till hennes jobb drabbar samman på scenen i Maastricht.

Början av denna vecka markerar också början på några ovanliga veckor och månader för det europeiska samarbetet: efter att Europaparlamentet förra veckan höll sitt sista sammanträde under denna femåriga mandatperiod, så drar nu valkampanjen igång på allvar i de 27 EU-länderna fram till valet till Europaparlamentet den 9 juni.

Parlamentets chefstalesman och generaldirektör för kommunikation, Jaume Duch Guillot, inleder veckan med en briefing i Bryssel om det avgående parlamentets beslut och det tillträdande parlamentets utmaningar.

Stämningen av omvälvning och osäkerhet understryks av det faktum att många kommer att vända blicken mot Madrid denna dag för att få reda på om Spaniens regeringschef plötsligt lämnar. Socialisten Pedro Sánchez meddelade förra veckan att han överväger att avgå till följd av långvarig smutskastning och förtal mot honom själv och hans fru. Nästa steg för Sánchez är intressant även utanför Spanien, eftersom han anses kunna vara en bra kandidat till att bli EU:s nästa rådsordförande.

Login