Veckan i EU: Nya investeringar i europeisk försvarsindustri

Kommissionen ska denna vecka föreslå EU:s första gemensamma strategi för militär produktion, medan ministrarna diskuterar gränsvakter i Schengen och Ursula von der Leyen åker till Bukarest för att krönas som den konservativa kandidaten till att fortsätta på sin tjänst.

EU:s inrikes- och justitieministrarna samlas i Bryssel för att diskutera Schengenområdet, bland annat för att utvärdera den europeiska gräns- och kustbevakningen. De håller också en debatt om migration. Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) deltar. 

Ministrarna ska också anta en rekommendation om att utveckla bästa praxis mellan ländernas myndigheter när det gäller att effektivt bekämpa narkotikahandel. Det belgiska ordförandeskapet ska även också ge en uppdatering om statusen för två nya lagförslag om kampen mot sexuella övergrepp mot barn på nätet.

Samtidigt samlas energiministrarna för ett möte om energisäkerhet. Ministrarna ska diskutera hur man kan säkerställa försörjningstryggheten för gas och andra energiformer nästa vinter och försöka nå en politisk överenskommelse om en rekommendation till alla medlemsländer att fortsätta minska gasförbrukningen, vilket beslutades under energikrisen omedelbart efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Login