Veckan i EU: Nytt försök för miljardplan till Ukraina och Macron till Sverige

Ett extrainsatt EU-toppmöte om ett fyraårigt stödpaket värt hundratals miljarder kronor till Ukraina blir höjdpunkten på en händelserik vecka, som också innehåller viktiga möten mellan EU:s utrikes- och försvarsministrar och ett Sverigebesök av Frankrikes president Emmanuel Macron.

EU-minister Jessika Roswall (M) och hennes kollegor från EU:s medlemsländer samlas i Bryssel för ett möte, vars huvudtema är en riktlinjedebatt om hur EU bättre kan försvara sina demokratier mot inblandning och manipulation utifrån. I december föreslog kommissionen ett lagstiftningspaket med nya regler för att försvara den europeiska demokratin, bland annat ett gemensamt register över utländska kontakter, ökad öppenhet och bättre samarbete när det gäller att övervaka sådan verksamhet. En del av de nya reglerna är att alla medborgare måste ha tillgång till innehållet i dessa register.

Belgiens utrikesminister, som tog över EU:s roterande ordförandeskap den 1 januari, kommer också att presentera det belgiska ordförandeskapets prioriteringar på ministermötet. 

Belgarna har presenterat sina prioriteringar många gånger i olika forum – och under dagen besöker ett antal belgiska ministrar också Europaparlamentets olika utskott för migration, inrikes frågor, hälsa och livsmedelssäkerhet för att diskutera sina mål ihop med parlamentarikerna.

Login