Veckan i EU: Orbán håller EU-ledarna gisslan inför årets sista toppmöte

Så har veckan kommit då EU:s högsta chefer ska försöka övertyga Ungern om att låta anslutningsförhandlingarna med Ukraina dra igång och anslå mer pengar till landet. EU-parlamentet ska rösta om kritiska råvaror och nya märkningsregler för sylt, medan kvoterna för fiske i europeiskt vatten ska klubbas i rådet.

Utrikesminister Tobias Billström (M) flyger till Bryssel för att träffa sina europeiska ministerkollegor. De ska diskutera situationen i Israel och Palestina och kriget i Ukraina. Även en en diskussion om den utrikespolitiska strategin för Sahelregionen står på dagordningen.

EU:s jordbruksministrar befinner sig också i Bryssel. EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om hur mycket som får fiskas i europeiska vatten, men det är upp till ministrarna att besluta om fördelningen av kvoterna. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) deltar å Sveriges vägnar.

Samtidigt packar EU-parlamentarikerna ihop sina pärmar och bärbara datorer och beger sig till Strasbourg, där veckans plenarsammanträde drar igång på kvällen.

Login