Veckan i EU: Sista ryck kring migration och ekonomiska spelregler och domslut om European Super League

Julen står för dörren även i Bryssel och både Europaparlamentet och EU-kommissionen har nästan redan stängt dörren för året. I ministerrådet ska dock miljö, energi- och finansministrarna träffas under veckan och samtidigt görs ett sista ryck i förhandlingarna om migrationspakten innan julledigheten. I Luxemburg ska en rad fall avgöras av EU-domstolen.

Nya regler för förpackningar står på miljöministrarnas agenda när de på måndagen kommer till Bryssel för sitt sista möte för 2023. De ska också diskutera ett knivigt ärende om att förbättra jordkvaliteten i unionen samt tala om ett nytt förslag om bättre övervakning av de europeiska skogarna för att se till att de är i gott skick.

EU-kommissionens ordförande gör en kort resa till Afrika, med start i Nairobi för att underteckna ett nytt partnerskapsavtal mellan EU och Kenya. Ursula von der Leyen beger sig sedan till Rwanda, där hon träffar president Paul Kagame och deltar i invigningen av den nya afrikanska filialen av läkemedelsföretaget BioNTech.

Samtidigt görs ett nytt försök till genombrott i förhandlingarna om den så kallade migrationspakten, som sätter upp ramarna för en EU-gemensam asyl- och migrationspolitik, när man kör da capo på den ”jumbotrilog” som nyligen hölls.{{toplink}}

Login