Veckan i EU: Situationen i Gaza, nya regler för förpackningar och vem ersätter Rutte?

Sedan 2010 har Nederländernas premiärminister hetat Mark Rutte. Den här veckan ska väljarna avgöra vem som nu ska driva butiken hos en av Sveriges närmaste allierade i EU. Detta sker under en vecka där fisken på Sveriges östkust, konflikten i Mellanöstern och EU-parlamentets framtidsdrömmar för unionen också är på tapeten.

Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt står på dagordningen när EU:s jordbruks- och fiskeministrar på plats i Bryssel diskuterar nästa års fiskekvoter. Diskussionen går sedan vidare upp på land när ministrarna talar om ny genteknik, EU:s skogsstrategi och en långsiktig vision för Europas landsbygdsområden.

Utrikesministrarna i EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein kommer till Bryssel. De kommer bland annat att diskutera ekonomisk säkerhet med EU-kommissionen och det spanska EU-ordförandeskapet. Det föregås av ett möte i samma krets plus Schweiz med fokus på Israel/Palestina-konflikten och på Ukraina.

Den humanitära situationen för palestinierna står på dagordningen när unionens biståndsministrar träffas i Bryssel. Här ska de också diskutera Ukrainas återuppbyggnad och så kallade ”komplexa miljöer” i Afrika.

Login