Veckan i EU: Spionfartyg, finansministrar i Stockholm och efterlängtat läkemedelsförslag

Nio Nordsjöländer ska diskutera säkerheten kring sina vindkraftsambitioner i ljuset av hot om spionage och sabotage. Detta i en vecka då ett antal länders kontroversiella importförbud för ukrainskt spannmål står högt på dagordningen och då veckan avrundas med informellt finansministermöte i Stockholm.

Nio länder från Nordsjöregionen ska träffas på den belgiska kusten för att bland annat diskutera säkerheten i det vindäventyr de ska ge sig ut på. Det sker bara dagar efter att ryska fartyg observerats utföra vad som antas vara en kartläggning av undervattenskablar och vindkraftparker i regionen. Till helhetsbilden hör förstås också sprängningen av Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm.

EU:s utrikesministrar möts i Luxemburg. Först får de besök av Europarådet, och sedan ansluter sig Ukrainas utrikesminister i en videokonferens. Lunchen intas i sällskap av deras ministerkollega från Georgien. Förutom de geopolitiska konsekvenserna av Rysslands invasion ska ministrarna också hinna diskutera situationen i Sudan, Tunisien, Moldavien och Kina samt freden – eller snarare bristen på fred – i Mellanöstern.

I Europaparlamentet har jordbruksutskottet Ukrainas vice jordbruksminister på tråden efter att flera EU-länder nyligen gick ut på egen hand och stängde importen av ukrainskt spannmål. Detta är en särskilt känslig fråga för det stora, krigshärjade jordbrukslandet, som redan har svårt att få ut sina varor på världsmarknaden.

Login