Veckan i EU: Toppjobbsdiskussion, ministermötesmaraton och vem tar vem i parlamentet?

EU-ledarna ska diskutera von der Leyens framtid över en måndagsmiddag i Bryssel, medan de politiska grupperna i parlamentet ska börja besluta om sina sammansättningar efter valet. Samtidigt flockas ministrar i Luxemburg för en intensiv mötesvecka – där bland annat ett avgörande kan komma om den omdiskuterade naturrestaureringenslagen. 

EU:s stats- och regeringschefer samlas i Bryssel på måndagskvällen för att över en middag föra en första gemensam diskussion om vilka personer som man vill se på EU:s toppjobb de kommande åren. Geografisk spridning, landsstorlek, fördelning mellan kvinnor och män och inte minst politisk tillhörighet ska tas i beaktande när posterna fördelas.

Inför mötet är stödet brett för att ge Ursula von der Leyen förtroende för ytterligare fem år på posten som ordförande för EU-kommissionen. Posten som ordförande för stats- och regeringschefernas egna klubb, Europeiska rådet, samt jobbet som EU:s utrikeschef är dock inte givna. Den tidigare portugisiske premiärministern António Costa, liksom Estlands premiärminister Kaja Kallas, är namn som cirkulerat mest de senaste dagarna – men meningarna om deras lämplighet går isär och än kan allt hända.

I grannlandet Luxemburg träffas unionens miljöministrar för att försöka komma överens om uppdaterade regler för avfall, nya regler kring grönmålning samt nya regler för markövervakning, som syftar till att göra marken i EU friskare. Ministrarna ska också diskutera – och eventuellt rösta om ­– det känsliga ärendet kring naturrestaurering. Diskussion om ett nytt klimatmål för 2040 samt hantering av klimatrisker står också på dagordningen.

Login