Veckan i EU: Toppmöten i Bryssel om vapen och kärnkraft

Belgien har kallat till det första toppmötet någonsin om kärnenergi, medan EU:s stats- och regeringschefer har vapenproduktionen i Europa högt på dagordningen när de möts i Bryssel den här veckan.

USA:s utrikesminister Antony Blinken är med på videolänk när hans europeiska motsvarigheter samlas till möte i Bryssel på måndagen. Högt på agendan står situationen i Ukraina, men även Mellanöstern och relationerna med Kina diskuteras. Senare är även Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba med på länk för en statusuppdatering om bland annat vapenstöd och ytterligare sanktioner mot Ryssland.

EU-kommissionär med ansvar för krishantering Janez Lenarčič deltar i European Humanitarian Forum i Bryssel på måndag och tisdag.

Den största reformen av EU:s läkemedelsregler på årtionden ska Europaparlamentets miljöutskott rösta om på tisdag. Det så kallade läkemedelspaketet syftar till att garantera bättre tillgång till läkemedel i hela unionen och förhindra läkemedelsbrist. Det är ett förslag som har gjort branschen rasande och som nu skapar oro för att lagstiftningens kvalitet kommer att bli lidande om den komplicerade nya lagen skyndas igenom parlamentet innan det stängs ner för valkampanj senare i vår.

Login