Veckan i EU: Ukraina inleder förhandlingar och EU:s ledare fördelar toppjobben

Europaparlamentets grupper fortsätter att konstituera sig denna vecka, då också medlemsländernas och regeringarnas stats- och regeringschefer samlas igen i Bryssel för att komma överens om vilka chefer som ska leda EU de kommande fem åren.

Tobias Billström (M) och de övriga europeiska utrikesministrarna reser till Luxemburg för att diskutera en rad utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Som så ofta står Rysslands krig mot Ukraina högst upp på agendan, som den här gången inkluderar ett videomöte med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och beredningen av ett avtal om EU:s säkerhetsgarantier för Ukraina. Andra ämnen är krisen i Mellanöstern, den försämrade politiska situationen i Georgien och en lunch med utrikesministrar från länderna på västra Balkan.

Samma dag är även EU-ländernas jordbruks- och fiskeministrar i Luxemburg där de diskuterar en långsiktig strategi för att stärka det europeiska jordbruket. Ministrarna kommer också att hålla en offentlig debatt om prioriteringarna för EU:s fiskeripolitik fram till 2025, bland annat de utmaningar som klimatförändringarna och miljöproblemen innebär.

Almedalsveckan på Gotland inleds. Programmet bjuder på en hel del EU-fokus, inte minst i form av eftervalsanalyser och framtidsspaningar kring vad som väntas bli heta frågor inom EU de kommande åren.

Login