Veckan i EU: Vindkraft, pengabråk och Mellanöstern på tapeten

Ulf Kristersson och de andra EU-ledarnas traditionella höstmöte ska ta itu med den svåra diskussionen om luckor i EU:s budget under en vecka som fortsatt kommer att domineras av den våldsamma konflikten i Mellanöstern. EU-kommissionen ska också lägga fram en ny plan för att ge den europeiska vindkraftsindustrin luft under vingarna.

Grymheterna i Israel och Palestina står högst upp på dagordningen när EU:s utrikesministrar möts på måndag morgon. Detta är dock inte den enda aktiva konflikten som de måste beröra. Ukraina kommer också att spela en stor roll i mötet i kölvattnet av helgens sondering kring ett nytt sanktionspaket mot Ryssland. Både konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan och spänningarna mellan Serbien och Kosovo står också på menyn.

Ukrainas jordbruksminister kommer att närvara när hans EU-kolleger träffas i Luxemburg för att diskutera situationen på livsmedelsmarknaden mot bakgrund av den ryska invasionen. Dessutom är det fisket i Östersjön som kommer att sysselsätta landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och co när de ska försöka komma överens om nästa års fiskekvoter.

Ett nytt vindkraftspaket ser dagens ljus när EU-kommissionen håller sitt veckomöte. Den ska bland annat att fokusera på hur EU-länderna ska leverera på de ambitiösa mål för havsbaserad vindkraft som de har satt upp för sig själva.

Login