Åkerinäringen efter ministermöte: Vi vill se omtag för vintervägsupphandlingar

Vintervägsfrustrationen i åkerinäringen, som både står för stora delar av vägunderhållet och samtidigt nyttjar vägarna, är omfattande. Efter ett möte med ministern hoppas branschorganisationen på ett regeringsuppdrag som leder till ett omtag i Trafikverkets upphandlingar.

Dagens upphandlingar av vinterväghållning ger inte förutsättningar till tillräckligt säkra vägar, varken för åkeriföretagen eller privatbilismen. Det hotar hela ”Sverige AB”, menar branschföreningens Sveriges Åkeriföretags samhällspolitiska chef Ulric Långberg.

Kraven leder samtidigt till att 90 procent av Trafikverkets upphandlingar vinns av fyra större byggherrar och upphandlas över större områden. Men brister i kravställningen leder till en situation där färre plogbilar i praktiken finns ute på vägarna på allt större områden. Trots att de vinnande bolagen i teorin uppfyller Trafikverkets kriterier, ser åkerinäringen något helt annat längs vägarna.

– Trafikverket har delat upp vägnätet i 5 klasser där vägklass 1 prioriteras främst. För snöröjning på vägklass 5 kan man få vänta länge då plogbilarna inte räcker till. Det är ett samhällskontrakt som är jättemärkligt, säger Ulric Långberg till Altinget och fortsätter:

Login