Automatisk rälsövervakning lyfts fram av IVA

79 forskningsprojekt med förhoppning om ökade näringslivskontakter har tagit sig in på IVA:s årliga lista över forskning med innovationspotential. Ett universitet är ansvarigt för en sjättedel av projekten.

Sedan 2019 sammanställer Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) en lista över forskningsprojekt som bedöms kunna skapa stor nytta. Syftet med listan är bland annat att öka forskarnas kontakt med näringslivet och därmed möjliggöra fortsatt utveckling av projekten.

Forskarna har själva fått ansöka om att komma med på listan. Först bedömer en särskild granskningsgrupp om projektet är inom rätt område och om det är lämpligt för 100-listan. Varje ansökan bedöms av några ledamöter från IVA:s urvalskommitté, en grupp som består av människor från akademi, näringsliv och offentlig sektor. Slutligen lämnas ansökningarna över till en styrgrupp som fattar det slutgiltiga beslutet.

– Det finns otroligt bra forskning i Sverige som har potential att förbättra världen med hjälp av ny teknik, säger IVA-ledamot och styrgruppsordförande Marianne Dicander Alexandersson i ett pressmeddelande.

Login