Carlson (KD) avfärdar breda politiska samtal om infrastrukturen

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) efterfrågade ett mer trafikslagsövergripande perspektiv i infrastrukturarbetet under den stora branschkonferensen Transportforum. Men han avfärdar inviterna till att även politiskt samlas bredare i frågan.

Som ett av sina tydligare medskick till sektorn under förra veckans Transportforum i Linköping – som samlade forskare, myndigheter och intressenter inom de aktuella näringarna – tryckte infrastrukturministern på att revirtänket mellan trafikslagen behöver minska.

– Det har tidigare funnits en tendens till att man ställt trafikslag mot varandra. Det har varit en överdriven diskussion om flygskam och att personer som är beroende av bil exempelvis inte ska kunna få köra sina barn till träningen, säger Andreas Carlson till Altinget och fortsätter:

– Men det som jag framför allt ser är viktigt, är att de fyra trafikslagen inte ska ses som konkurrenter till varandra. Utan att de är trafikslag som kompletterar varandra för att få ett effektivt hållbart tillgängligt transportsystem som möjligt.

Men även som ministern förespråkar ett bredare anslag i transportslagsarbetet, har regeringen samtidigt politiskt hittills inte valt att söka bredare stöd för infrastrukturpolitiken utanför Tidösamarbetet.
Det efterfrågas ofta bredare politiskt samarbete för att få till mer långsiktighet, hur ser du exempelvis på de många utspelen om att exempelvis förankra politiken i en infrastrukturberedning?

Login