Dålig täckning på tåget största hindret för att nå mobilmål

Vare sig regeringens mål för mobiltäckning eller målet för utbyggnad av bredband kommer att nås, enligt den årliga uppföljningen från Post- och telestyrelsen. När det gäller mobiltäckningen har prognosen till och med försämrats något.

Den fortsatt dåliga mobiltäckningen längs vägar och järnvägar är det som bidrar allra mest till att det uppsatta målet för mobiltäckning inte kommer att nås nästa år, enligt Post- och telestyrelsens årliga uppföljning.

Enligt det mål som regeringen beslutade om år 2016 ska alla ha tillgång till stabil mobiltäckning där man normalt befinner sig år 2023. Men målet är utom räckhåll och prognosen har till och med försämrats med någon procentenhet jämfört med förra årets uppföljning.

Det som drar ner statistiken är täckningen längs järnvägs- och vägsträckor. Längs högt trafikerad järnväg är prognosen att god mobiltäckning endast kommer att uppfyllas till knappt 61 procent nästa år , längs riksvägar till 40 procent. Mobiltäckningen blir bättre, men det går för långsamt för att målet ska kunna nås.

Login