Detta ska du inte missa – om infraproffsen får bestämma

Med närmare 2 000 arrangemang, varav över 160 berör infrastrukturfrågor, är det inte helt lätt att gallra i floran på Almedalen. Vad sägs då om att få tips från Energimyndighetens generaldirektör, Cykelfrämjandets ordförande eller Återvinningsindustriernas vd?

{{image:22356:L}}Vad tänker du inte missa under Almedalsveckan?  
– Det finns ett flertal spännande programpunkter om omställningen till ett mer hållbart transportsystem, bland annat Stiftelsen Byggekologis seminarium på måndag och seminariet “Är hållbara transporter knäckfrågan för att nå klimatmålen?”.

– Ett annat tema som vi är glada får ta plats under veckan är hur vi kan verka för en mer hållbar turismnäring med Svenska Turistföreningens seminarium och Trivector Traffics på tisdag.

– Trots dessa höjdpunkter så speglar tyvärr årets program tydligt politiska prioriteringar och ekonomiska intressen inom transportsektorn där cykling helt hamnat i skuggan av billobbyns gröntvättade budskap. Vi kommer därför att göra vårt bästa för att sätta cykeln på agendan både inom och utanför programmet.
 
Är det något arrangemang där du själv deltar som du speciellt vill lyfta fram?  
{{quote:9727:R}}– Sveafastigheters seminarium som utgår från det faktum att vi trots bostadsbrist och klimatkris har mer bilparkeringsyta än bostadsyta per person i Sverige. Onsdag klockan 14 diskuterar jag också mikromobilitetslösningar som verktyg för att minska bilanvändandet i Linköpings universitets seminarium. 

Vilken är den viktigaste frågan just nu inom ditt arbetsområde?  
– Politiken behöver i större utsträckning utgå från de samhällsvinster för miljö, klimat och folkhälsa som ökad cykling ger när resurser och markåtkomst ska fördelas. Vi vill också se större satsningar på att får fler barn att cykla genom ökad trafiksäkerhet runt skolor, cykelundervisning i läroplanen och fler cykellekplatser. Här hoppas vi också att riksdagen snarast antar VTI:s nationella mål för ökad cykling som bland annat anger att andelen cykelresor för barn i grundskoleåldern i Sverige ska öka till 50 procent år 2035.  

 

Vad tänker du inte missa under Almedalsveckan? 
– Det mänskliga mötet. Ta chansen att medverka till undersökande samtal om våra samhällsutmaningar.
– Är det något jag inte vill missa så är det mötet med andra branscher och nya perspektiv. Tänker någon lika som jag får man gärna höra av sig för en kopp kaffe.

Är det något arrangemang där du själv deltar som du speciellt vill lyfta fram? 

Login