Efter lösningen i Göteborg-Borås – hur går det i Skåne?

Efter många om och men syns en ljusning för det största järnvägsprojektet i Västra Götaland. Men även i Skåne hoppas den regionala direktören på att kunna ge besked under hösten. I alla fall om vad som kan tas vidare från det tidigare höghastighetsbaneprojekt.

Under fredagen kunde de lokala parterna på ett av de två stoppade projekten från höghastighetsbanorna enas om vägen framåt. Detta efter att projektet i praktiken stått still sedan 2021, då Härryda kommun satte stopp för utbyggnaden Göteborg–Borås.

Som en del i överenskommelsen står det nu också klart vilka parter som ska stå för de tillkommande kostnaderna som krävs för att projektet som helhet ska gå ihop.

Men även om projektet i praktiken stått still längre än dess motsvarighet i Skåne, sträckningen Hässleholm-Lund, så är de nu längre komna. Efter att Tidösamarbetet först stoppat det tidigare nya stambaneprojektet hösten 2022, fick nya inspel sommaren 2023, och därefter givit besked om de nya ramarna i november 2023, så har stora delar av processen fått starta om.

Login