Ei vill biffa upp för att ta fram nya elnätsregler

Energimarknadsinspektionen begär förstärkning för att kunna utöva mer tillsyn och ta fram nya regler för hur el- och gasnätsavgifterna ska tas ut framöver. Men det senare tillskottet behövs samtidigt inte, om inte regeringen går vidare med utredningsförslag.

Samtidigt som det pågår en het debatt mellan elnätskunder och elnätsbolag om de föreslagna intäktsramar som nätbolagen enligt Energimarknadsinspektionen (Ei) ska få ta ut under kommande år, blickar också Ei framåt.

För det kan vara så att nya spelregler ska komma på plats för hur dessa intäktsramar och tariffer ska tas fram framöver. Det är i alla fall förslagen i "Ett förändrat regelverk för framtidens el- och gasnät", som precis varit ute på remissrunda.

Skulle förslagen – som delvis pressas fram på grund av förändrad EU-rätt – genomföras innebär det nämligen att Energimarknadsinspektionen behöver sätta sig vid skrivbordet och sätta mycket av reglerna för intäktsramar och tariffer själva istället för att idag utgå från politiskt beslutade förordningar och lagtexter.

Login