En app istället för tågutrop må vara mycket, men inte romantisk

Den 15 november slutade Trafikverket med tågutrop på samtliga stationer i landet. Den 16 november började man igen, tack vare Synskadades Riksförbunds protester. Men underbart är kort, när en app som ersätter utropen har utvecklats blir det åter tyst på perrongerna. 

Under pandemins första vågor florerade länkar till ljudspår online som den hemarbetande kunde slå på om tystnaden i det egna hemmet blev för frustrerande.

Sajter där ett lagom sorligt kontorsmummel från kollegor, varvat med ett tillfälligt rytande från en kaffemaskin, telefonsignaler och knattrande på tangentbord kunde slås på som ett ljudspår för att ge känslan av "på jobbet" delades med kommentarer om saknad av ett normalt arbetsliv.

Jag vet inte hur mycket ett fenomen som längtan efter jobbljud säger om ljudmiljöer som bevaransvärda kulturyttringar, men jag kommer att tänka på de där ljudsajterna när jag läser det nöjda pressmeddelandet från Synskadades Riksförbund.

Detta är alltså organisationen vi har att tacka för att Trafikverket i slutet av förra veckan ändrade sig och slog på tågutropen igen – efter en synnerligen kort periods tystnad ute på rikets tågperronger.

Login