Energiministern: Kompetenslyft ska inte ses som kritik mot energirådgivare

Tio miljoner till ett kompetenslyft för energieffektivisering föreslås i regeringens vårbudget. Reformen behövs för att komplettera det arbete som redan görs av bland andra energi- och klimatrådgivarna, menar energiministern.

Kontinuerligt under de senaste åren har det skett ett tillskott på runt 120 miljoner kronor från regeringen för att kommuner ska kunna anställa lokala energi- och klimatrådgivare. Dessa ska lokalt verka för insatser som minskar energiförbrukningen, ökar den förnybara energiproduktionen och minskar utsläppen.

Men nu vill regeringen lägga till en ytterligare åtgärd för att lyfta kompetensen på området. Det föreslås att tio miljoner ska gå till ett statligt kompetenslyftprogram hos Energimyndigheten ”för att höja småhusägares, energiexperters, energikartläggares, entreprenörers och installationsföretags kompetens för att på kort och lång sikt minska småhusbeståndets energi- och effektbehov.”

Energiministern menar att åtgärden ska ses som ett komplement, och inte ett underkännande av det befintliga arbete som redan bedrivs.

Login