Eneroth på Cop26: Fler slår in på Fossilfritt Sverige-spåret

Infrastrukturminister Tomas Eneroth har skrivit under ett antal löften om den svenska transportsektorns omställning vid klimatmötet i Glasgow. Men frågan är då: Hur går egentligen arbetet på hemmaplan?

Förutom deklarationer om utfasning av utsläppande lätta vägfordon och löften om att bidra till ställa om flyget, utlovade ministern genom undertecknandet att bland annat bidra till att bygga ut minst sex gröna sjöfartskorridorer fram till år 2025.

{{factbox:2869:R}}Genom dessa ska det kunna utföras, åtminstone vissa, nollutsläppsrutter mellan två eller fler hamnar. Men den så kallade Clydebankdeklarationen innebär även att de 19 undertecknande regeringarna ska arbeta för att ställa om sjöfartsinfrastrukturen. Men Eneroth vill inte peka ut vilken hamn i Sverige som ska vara först ut att bli fossilfri.

– Jag tror att hamnarna får tävla om det här. Just nu är det väldigt många hamnar i Sverige som är djupt engagerade i sitt omställningsarbete. Allt från stora Göteborg, som nu arbetar stenhårt med elektrifiering, till Ystad eller Trelleborg, säger Eneroth till Altinget.

Det behöver inte beslutas något från din sida?

Login