Eneroth (S) till svars om inköp av provokativ konst

Ett väggmålning med en vagina som Trafikverket har köpt in av konstnären Carolina Falkholt väcker känslor i Göteborg. Nu vill SD-ledamoten Patrik Jönsson veta om infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tänker se till att myndigheten prioriterar underhåll av infrastruktur framför provocerande konst.

”En vagina som portal, en öppning och möjlighet, går långt tillbaka i konsthistorien.” Det skriver Trafikverket på sin webb om Carolina Falkholts konstverk God giving a Fuck – en målning föreställande två ben och en vagina på ett tillfälligt plank i samband med bygget av Västlänken i Göteborg.

Men SD-ledamoten Patrick Jönsson är inte imponerad över Trafikverkets konstinköp. Han ifrågasätter att myndigheten köpt in ett konstverk som väcker anstöt, han ifrågasätter också att lägga pengar på konst på tillfälliga väggar.

”Vid valet att lägga 150 000 skattekronor på att ”utsmycka” ett tillfälligt uppfört plank med en målning som kan anses som pornografisk och väcker anstöt eller att lägga dessa medel på till exempel underhåll av väg eller järnväg väljer alltså Trafikverket det förstnämnda.” skriver Patrick Jönsson i en skriftlig fråga till Tomas Eneroth (S).

Login