Eneroths löfte till glesbygden: Bilbesiktningen ska återregleras

De flesta bilägare har fått närmare till bilbesiktningen efter avregleringen år 2010, undantaget är sju orter i norra Sverige där statens eget bolag dragit ned på verksamheten. Nu lovar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att Socialdemokraterna ska återreglera bilbesiktningsbranschen.

När infrastrukturminister Tomas Eneroth besökte Luleå i veckan passade han på att leverera ett vallöfte om att Socialdemokraterna är beredd återreglera bilbesiktningsverksamheten, ett statligt monopol som avreglerades av den borgerliga regeringen år 2010.

Eneroths argument är dels att priserna har ökat med 60 procent, dels att cirka 10 000 bilägare på sju orter i norra Sverige fått mycket långa avstånd till en bilbesiktning.

– Det här duger inte. Det är ett marknadsmisslyckande att bilbesiktningen inte finns i hela landet och därför kommer vi att återreglera branschen. De fem stora aktörer som finns på marknaden i dag måste ta ett geografiskt ansvar om de vill vara kvar. Alternativet är att man får ta ut en licensavgift som täcker besiktningsmarknaden även i de glest befolkade delarna som anses olönsamma, sade Tomas Eneroth till SVT Norrbotten.

Login