EU öppnar dörren för nationella intäktstak på kraftvärme

Medlemsländer föreslås få ta till fler nationella krisåtgärder för att möta det ryska energikriget, enligt det senaste kompromissförslaget  i ministerrådet. För svensk del kan det bland annat innebära ett eget intäktstak för kraftvärmen.

EU-kommissionens ambition att skapa ordning bland de många krisåtgärder som dragits igång hos EU-medlemsländerna kommer troligen inte att flyga lika väl som planerat. Det ser i alla fall att bli utfallet efter att ännu ett förslag till kompromisstext bland medlemsländerna tagits fram, inför besluten vid energiministermötet på fredag.

För svensk del innebär det dock att EU-nämndens linje i fredags kan få gehör, genom att kraftvärme enligt en ny skrivning fortsatt kan få behålla inkomsterna som en del i en av flera tillåtna ”nationella krisåtgärder”. Åtgärderna får dock bara införas under förutsättning att de anses icke diskriminerade, proportionella och inte anses hota investeringsklimatet, bland annat.

Kraftvärmen befarades annars kunna begränsas av det intäktstak som föreslagits på cirka 180 öre kilowattimmen, då det emellanåt krävs priser på uppåt tre kronor kilowattimmen för att viss produktion ska kunna kicka in.

Login