Flera nya tilltag i EU-kommissionen miljöprövningsbud

För att underlätta en snabbare utbyggnad av förnybar energi lånar Bryssel inspiration från bland annat Köpenhamn och Berlin. Men tilltaget sticker ut i bland annat Stockholm, även om dörren gläntats på tidigare.

I samband med EU-kommissionen la fram sitt svar på uppmaningen att ta fram ett paket av åtgärder för att minska beroendet av rysk energi i det europeiska energisystemet så var det flera förslag orsakade höjda ögonbryn.

Förutom tanken på att frigöra investeringsmedel via en försäljning av utsläppsrätter, som redan stött på patrull i flera huvudstäder, så föreslår också ett nytt grepp för att få till mer effektiv miljöprövning.

Tanken, i grova drag, är att stater ska ta fram så kallade ”go-to-zoner” där miljökonsekvensbedömningar och artskyddsregel-undantag ska vara avklarade, och därmed möjliggöra för en snabbare beslutsprövning för att ny förnybar energin ska komma på plats. Dessa zoner ska då svara upp mot ”luckorna” till att nå de indikativa målnivåer som medlemsländerna har att sträva efter till de gemensamma EU-förnybartmålen till 2030. 

Login