Förhoppningar om en sista förhandling av EU:s renoveringskrav

Branschen så väl som EU-lagstiftarna själva hoppas att dagens förhandling om nya direktiv för byggnaders energiprestanda (EPBD) ska bli den sista och landa i en färdig överenskommelse. Men ännu kvarstår flera politiskt känsliga delar. Bland annat detaljer om hur kraven på medlemsländerna ska utformas. 

Idag, torsdag, återupptas trilogförhandlingarna mellan parlamentet, rådet och kommissionen om EU:s nya direktiv för byggnaders energiprestanda (EPBD). 

Vid den senaste trilogen, i mitten av oktober, landade EU-lagstiftarna i en avgörande kompromiss som innebär att renoveringskraven på specifika delar av byggbeståndet i varje medlemsland slopas och att direktivet istället ställer krav på genomsnittliga förbättringar av byggbeståndet i respektive land.{{quote:12960:r}}

Överenskommelsen välkomnas av branschen då den innebär större utrymme för länderna att staka ut hur renoveringarna ska gå till. Samt eftersom kraven enligt kompromissförslaget inte knyts till den energiklassning som respektive land har, något som ansetts missgynna Sverige som har en låg klassning jämfört med andra EU-länder. 

Login