Försvarsminister: Inga Nato-pengar till nordnorsk järnväg

På 1960-talet fick Norge betydande stöd från Nato till kritisk infrastruktur, bland annat hamnar och flygplatser. Men försvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) bedömer inte att idén om ny järnvägslinje i norra Norge skulle få motsvarande stöd i dag, däremot projekt som stärker förbindelserna österut.

Norska järnvägsmyndigheten avfärdade nyligen i en rapport idén om att bygga en helt ny järnvägssträckning i norr, mellan Fauske upp till Tromsö. Enligt myndigheten skulle en utbyggnad, till en beräknad kostnad på cirka 280 miljarder norska kronor, inte vara vare sig samhällsekonomiskt eller miljömässig motiverad.

Men myndigheten konstaterar samtidigt i sin rapport att en utbyggnad av järnvägssträckan skulle innebära ha en stor positiv effekt för samhällssäkerheten och beredskapen. Den skulle öka försörjningssäkerheten, ge större förutsägbarhet i transportsystemet och innebära flera sätt att frakta utrustning och materiel i ett krisläge.

Myndigheten rekommenderar att istället fokusera på att fortsätta arbetet med att stärka kapaciteten på sträckorna Trondheim-Bodö och Narvik Luleå, för att på så vis stärka transporterna till och från Nordnorge.

Login