Försvarsministern pressas om PFAS-drabbade Kallingebor

Försvarsmakten tänker inte betala något skadestånd till de Kallingebor som har blivit förgiftade av PFAS i dricksvattnet. Nu vill V-ledamoten Hanna Gunnarsson och S-ledamoten Magnus Manhammar få svar från försvarsminister Pål Jonson (M) om han avser att agera.

Försvarsmakten tänker inte betala något skadestånd till de Kallingebor som förgiftats av PFAS i dricksvattnet. Det framgår av en brevväxling mellan den statliga myndigheten och det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljö och teknik som P4 Blekinge tagit del av.

Utsläppen i dricksvattnet kommer från Försvarsmaktens verksamhet på Kallinge flygfält och enligt en dom från Högsta domstolen har de drabbade rätt till skadestånd. Vattenbolaget har fått in flera hundra stämningar efter HD-domen och riskerar alltså bli stående med notan för skadestånden, en kostnad som i förlängningen hamnar på kommuninvånarnas va-räkning.

Nu vill V-ledamoten Hanna Gunnarsson veta om försvarsminister Pål Jonson (M) tänker agera. ”Har ministern eller avser ministern att ha en dialog med Försvarsmakten om skadeståndsfrågan?” undrar hon i en skriftlig fråga till försvarsministern.

Login