Granskning: Länsplaner missar flera samhällsmål – ”Ett blame game”

Planerna som ska lägga fast ramarna för hur statliga investeringar till infrastruktur ska fördelas i det regionala transportsystemet missar till stor del att bidra till samhällsmålen enligt uppdragsbeskrivningen. Det visar en sammanställning av Gröna mobilister.

Samtidigt som infrastrukturdepartementet nu inleder arbetet med att behandla de 431 remissvar som kommit in om den nationella infrastrukturplanen går de regionala beslutsfattarna vidare i arbetet med att fastställa vilka åtgärder som ska göras regionalt.

Under våren kommer dessa att antas i regionala beslutsorgan. Till buds har de sammanslaget 42 miljarder att dela på. Lejonparten viks åt storstadsregionerna, där exempelvis Stockholms plan ligger på 10,1 miljarder.  

Men trots att det är en av uppdragsbeskrivningarna, så lyckas en stor del av länsplanerna inte visa på några positiva effekter på flera av de av regeringen utpekade klimat- och miljömålen. Det visar en sammanställning som gjorts av intresseorganisationen Gröna mobilister, tidigare Gröna bilister.{{quote:8910:R}}

Login