KD ska tydligare driva sänkta elskatter – L söker stöd för samma linje

Kristdemokraternas riksting kräver att partiet tydligare driver frågan om sänkt skatt på el, och L:s partiledning söker också stöd för den tidigare valpolitiken. Men frågan om var pengarna ska tas gör ekvationen svår, och kan även leda till fler konsekvenser framöver.

Kristdemokraterna ska verka för en sänkning av energiskatten på el. Det beslutade rikstinget under helgens möte i Helsingborg, emot partistyrelsens inrådan.

KD:s partistyrelse ansåg att de redan driver fråga, då ”de anser att en sänkning av energiskatten bör övervägas när ekonomin så tillåter”, samt att partiledaren exempelvis föreslagit att skatten bör sänkas under vintermånaderna. De hänvisade även till annan politik inom samma område, som bidrar till samma syfte.{{factbox:5160:R}}

Men partiet tyckte inte det var tillräckligt, och antog en skrivning om att partiet bör skärpa sin linje.

Bland annat argumenterade motionären Ewa-Marie Ås från Huddinge för att positionen är motiverad, då elskatten idag leder ”till att miljövänliga alternativ som elbilar, elcyklar, och el som energikälla blir dyrare än nödvändigt. Dessutom är skatten densamma oavsett om det är el från kolkraft eller vindkraft.”

Login