Kommer räknemissarna i Trafikverkets prognoser att upprepas?

Trafikverkets missar i prognoserna för transportsystemets utveckling har än en gång hamnat i blickfånget. Myndigheten menar att de lärt sig av tidigare misstag. Samtidigt sänks nu prognosen för sjöfartens tillväxt kraftigt till följd av en faktor som tidigare ”förbisetts”.

Tågresandet har ökat mer än väntat och flyg- och vägtrafikens utveckling har gått långsammare än prognosen. I en rapport som uppmärksammats av bland andra Sydsvenskan och Ekot framkommer återigen hur Trafikverket hamnat snett i flera av sina basprognoser.

Frågan om basprognosernas roll och det faktum att de ofta övervärderat vägtrafik och flyget relativt järnvägen har återkommande debatterats i infrastrukturpolitiska sammanhang. Myndigheten har också tidigare fått i uppdrag från regeringen att se över hur prognoserna stämt överens med verkligheten. 

Peter Almström, transportanalytiker på Trafikverket och en av dem som tagit fram årets basprognoser, känner därför igen diskussionen som nu pågår. Han anser dock att myndigheten har lärt sig en del av tidigare missar och fortsatt att utveckla prognoserna. Han har relativt god tilltro till att modellerna kommer att slå in bättre framöver.

Login