Kritik mot förslag om att luftkabel blir huvudregel: "Motståndet finns kvar"

Valet mellan luftledning och mark- eller sjökabel tar ofta lång tid i prövningar när elnätet ska byggas ut. Klimaträttsutredaren Anders Danielsson föreslår att en huvudregel införs när det ska vara luftledning. Förslaget får kritik från nätverket Gräv ner i Sörmland som kämpar för fler markkablar.

Ett av klimaträttsutredaren Anders Danielssons förslag är att införa en huvudregel om att det är luftkabel som gäller i växelströmsnätet på spänningsnivåer över 130 kilovolt. Detta för att komma tidsödande processer som stoppar upp utbyggnaden av elnätet.

– I dag ska både luftledning och markkabel utredas, även om man vet på förhand att det inte är aktuellt med markkabel, sade Anders Danielsson när utredningen presenterades.

Förslaget är i linje med elektrifieringsstrategin och det är även i linje med Svenska kraftnäts önskningar. Det statliga affärsverket skickade i början av året, tillsammans med ett antal regionnätsföretag, en skrivelse till regeringen om att det behövs en tydlighet kring att markkablar endast ska användas i ”yttersta undantagsfall”.

Login