Ministern utan ny plan för nattågen – MP: ”SD har blivit lurade”

Miljöpartiet undrar om Sverigedemokraterna blivit lurade, efter att partiet hoppat av ett utskottsinitiativ med uppmaningar till nattågsupphandlingen. Men SD:s trafikpolitiska talesperson Thomas Morell håller inte med.

SD hoppade av ett utskottsinitiativ om upphandlingen av nya nattåg efter att de fått till en lösning inom Tidösamarbetet som enligt partiets ledamot i trafikutskottet skulle leverera på de krav partierna har satt upp.

Men när MP:s Linus Lakso ställde infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) till svars, för att se om statsrådet och regeringen skulle agera för att säkerställa att nattågen som ska trafikera Stockholm–Narvik ”upphandlas med svensk vagnprofil” fick han inga besked.

Infrastrukturministern svarade i stället att upphandlingen ska fortsätta som planerat till i oktober och att det är Trafikverkets ansvar att bedöma vilken nattågstrafik som ”bör handlas upp och hur det lämpligast sker”. Carlson säger att han utgår ifrån att myndigheten ”tar hänsyn till resenärernas behov vid inköpet av nya fordon för nattågstrafiken”.

Login