Nytt hopp för kvarkenförbindelsen efter finska regeringsbeskedet

De regionala drömmarna om en fast förbindelse mellan Umeå och Vasa har nu tagit fastare former. ”När vi talade om detta för två år sedan skrattade en del åt idén. Nu står det i finska regeringsprogrammet,” säger Mathias Lindström, direktör för Kvarkenrådet, till VK.se.

Förslagen på att få en fast förbindelse över Kvarken har varit på regionala beslutsfattares läppar sedan 70-talet. Men efter att den nya högerregeringen tillträtt i Finland, utlovas det nu en också en nationell utredning för att se över förutsättningarna för projektet.

Finlands kommunikationsminister Lulu Ranne (Sannfinländarna) säger till VK att regeringen ser ett långsiktigt behov av stärkta förbindelser västerut. Särskilt ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv.

– Det är klart att förbindelserna västerut bör förstärkas när trafiken mot öst är och kommer att förbli minimal i decennier. Näringslivet, tryggheten, säkerheten och försörjningsberedskapen behöver starka förbindelser västerut. De kan förstärkas på flera sätt till sjöss, via järnvägar och landsvägar, digitalisering, säger Lulu Ranne till tidningen.

Login