OECD: Slarva inte bort byggboomen

Ett av de vanligaste svaren i återhämtningsplanerna till följd av Covid-19-pandemin har varit att utlova investeringar i infrastruktur. Det Parisbaserade samarbetet OECD varnar i en ny rapport för att klimatriskerna inte får missas i fartblindheten.

Till skillnad från ett vardagsläge där bristande infrastrukturinvesteringar är ett återkommande tema, bedöms läget i de större ekonomierna mer lovande än på länge. Under de kommande åren ska över tre biljoner amerikanska dollar injiceras i samhällsinfrastruktur bara i G20-ekonominerna, enligt en sammanställning från GI-Hub (Global Infrastructure Hub). 

Men när det i ett snabbt skede sker stora investeringar för att starta upp ekonomierna finns det också flera risker för att pengarna kan hamna i sjön. OECD skickar därför i samband med årets klimatkonferens i Glasgow ut en tydlig uppmaning till beslutsfattare innan spadtagen sätts i marken: Missa inte tillfället att bygga upp motståndskraft, särskilt mot klimatförändringarna!

{{quote:8309:L}}Bland annat lyfter de fram det standardiseringsarbete som finns för att ta in de klimatrelaterade riskerna i nya investeringar.

Login