Ras för solceller efter ny tolkning av skatteavdrag

Efter Skatteverkets nya tolkning av det gröna skatteavdraget har solcellsförsäljningen rasat med historiska mått. Det menar Svensk Solenergi som tidigare varnat för den nya regeltolkningens effekter. 

Försäljningen av solceller har mer än halverats under första kvartalet i år jämfört med förra året, rapporterar Dagens Industri. En historisk nedgång enligt Oskar Öhrman, tekniskt ansvarig på Svensk Solenergi.

– Nedgången under första kvartalet i år är sannolikt den största vi hittills har uppmätt vad gäller solceller i Sverige. Det är ett mycket tvärt trendbrott och nu bromsar tyvärr både hushållens och Sveriges energiomställning, säger han till tidningen. 

Orsaken är, enligt Öhrman, till största del den nya regeltolkning som Skatteverket gjort när det gäller villkoren för grönt skatteavdrag för batterier. Enligt den nya tolkningen får bara batterier som används  till att lagra egenproducerad el rätt till skattereduktionen. Vilket enligt Svensk Solenergi slår hårt mot villaägare och som nu visat sig i det kraftiga raset i försäljningssiffrorna. 

Login