Regeringen når inte målet för vindkraft till havs – letar nya områden

Regeringens beslut om havsplaner möjliggör endast utbyggnad av 30 terawatttimmars elproduktion. Samtidigt får Energimyndigheten ett år på sig att peka ut nya områden för det tredubbla.

Havs- och vattenmyndighetens förslag till havsplaner har legat på miljödepartementet i två år – men stridsfrågan om utrymmet för havsbaserad vindkraft rörde sig aldrig framåt. När klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) på tisdagen presenterade beslutet om Sveriges första havsplaner landade det utpekade utrymmet för förnybar elproduktion på 30 terawattimmar. {{factbox:3063:R}}

Detta att jämföra med 23-31 terawattimmar i de förslag på havsplaner som Havs- och vattenmyndigheten lämnade över till regeringen i december år 2019 och där myndigheten tydligt redogjorde för att mer inte var möjligt, då Försvarsmakten satte sig på tvären. Det vill säga att det fattades ganska mycket till de 50 terawattimmar som Energimyndigheten anser krävs för att nå målet om 100 procent förnybar energiproduktion till år 2040.

Men regeringen har siktet inställt långt högre än att öka elproduktionen till havs med 30 terawattimmar, det förklarar Strandhäll vid pressträffen.

Login