Slovenien ger upp försöket att hitta EU-kompromiss kring laddstolpar

Det slovenska ordförandeskapet hade ambitionen att hinna sy ihop en hållning till två klimatförslag innan de lämnarstyråran. Men planen har gått i stöpet, bland annat för att Sverige och Finland har synpunkter på hur tätt laddstolpar ska stå längs vägarna.

Det första paketet till följd av EU:s klimatlags höjda utsläppsmålsambition för unionen innehåller tolv lagförslag som ska sätta regionen på rätt kurs. Med allt från en uppdaterad utsläppshandel till en översyn av energiskattedirektivet, är tanken att unionen ska kunna minska utsläppen från antagna (i praktiken närmare) 42 procents utsläppsminskning till 52,8 (uttalat 55) år 2030.

Det väntas därmed en intensiv förhandlingsrunda hos lagstiftarna, och det görs vissa bedömningar om att flera av regelverken inte kommer att vara färdigförhandlade innan det är Sveriges tur att hålla i ordförandeklubban, våren 2023.

Men slovenerna, som sitter som förhandlingsledare det här halvåret, hade som ambition att försöka landa i alla fall två rådspositioner före årsskiftet.

Login