Slutfas för miljötillståndsutredning – opposition ser fram emot resultat

En av mandatperiodens hetaste utredningar går nu in på sluttampen. Utredaren Peter Ardö utlovar svar på alla frågor som ingår i uppdraget. Och oppositionen väntar spänt på resultatet.

Samtidigt som det har inletts en större industriomvandling på flera håll i landet har frågan om tillståndsprövningen gått från hett omtvistad i mindre kretsar till att vara politiskt sprängstoff. I allt från energiutbyggnaden till omställningen av industrin är nämligen prövningsförfarandet en känslig punkt och politiskt finns det nästintill en samsyn om att processerna behöver snabbas upp rejält.

Så efter att 2018-års utredningen kompletterats med ett utvidgat uppdrag i en bredare översyn, är det många blickar som vänds mot de förslag som utredaren ska lämna över till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) i slutet av maj.

Ska det bli ett grönt snabbspår i miljötillståndsprövningar? Ska fler ärenden bli anmälningspliktiga istället för att tillståndet ska omprövas? Behöver domstolarnas arbete förändras för att göra prövningen mer effektiv?

Login