Statskontoret: Flera orsaker bakom Sydvästlänkens stora förseningar

Det går inte att peka ut en enskild orsak till de stora förseningarna med Svenska kraftnäts projekt Sydvästlänken, men påtryckningar om teknikval från näringsliv och politik har spelat in. Det skriver Statskontoret som har utvärderat projektet på uppdrag av regeringen.

Svenska kraftnäts projekt Sydvästlänken, mellan Närke och Skåne, är affärsverkets största någonsin. Projektet kan till och med anses ha varit för stort för Svenska kraftnät, som inte hade tillräckligt med erfarenhet eller tillräckliga rutiner för projektstyrning för ett så omfattande projekt. Det skriver Statskontoret i en utvärdering av genomförandet av Sydvästlänken, utförd på uppdrag av regeringen.

Svenska kraftnäts styrelse fattade det första beslutet om projektet år 2005, länken skulle vara klar år 2015, men togs i drift i sin helhet först i somras.

Men det finns långt ifrån en orsak bakom de årslånga förseningarna, enligt Statskontorets analys. Tvärtom är det flera faktorer som ligger bakom. En av de orsaker som Statskontoret lyfter fram är Svenska kraftnäts beslut att använda en teknisk lösning man inte hade praktiskt erfarenhet av, i kombination med att leverantören hade svårt att få anläggningen i drift. 
{{quote:8435:C}}

Login