Svenskt näringsliv lägger till diger elnätslista: Vill hålla trycket uppe

Utse elnätet till riksintresse, bemanna upp Regeringskansliet och genomför redan utredda elnätsförslag. Det är bara några av de över 50 förslag som Svenskt näringsliv samlats kring i sitt elnätstartprogram till politiken och myndigheter. ”Det viktigaste budskapet är att politiken måste vara modig” säger energiexperten Michelle Tun von Gyllenpalm.

Trots en redan diger åtgärdslista, med ett stort antal uppdrag till myndigheter och med utlovade politiska reformer, behövs en än högre växel läggas in från myndigheter och politiken för att leverera på elnätsområdet, menar Svenskt näringsliv.

I ett startprogram för elnät, lägger paraplyorganisationen fram en ambitiös och tidssatt önskelista på reformer, myndighetsuppdrag och instruktioner som efterfrågas för att kunna skynda på elektrifieringen.

Delar, såsom förslaget att prioritera luftledningar framför markkabel, återkommer från tidigare utredningar. Men det tillkommer också ett antal inslag som saknas hos myndigheter och på Regeringskansliet, som Svenskt näringsliv, enligt energipolicyexperten Michelle Tun von Gyllenpalm, identifierat i en gapanalys

Login