Tydligare krav på fastighetsägare ska snabba upp byggprocessen

Kommunerna ska få bättre möjligheter att ställa krav på byggherrar och fastighetsägare när det gäller vattenhantering. Det föreslår en utredning som just lagts på regeringens bord. ”Det räcker inte att kommunerna själva jobbar med dagvattenfrågan till exempel”, säger utredare Johanna Söderasp. 

Lagstiftningen behöver bli tydligare när det gäller vattenfrågor i plan- och byggprocesser och kommunerna behöver bättre förutsättningar att kravställa bland annat byggherrar och fastighetsägare. 

Det konstaterar utredningen ”En enklare hantering av vattenfrågor vid planläggning och byggande” (SOU 2023:72) som i dagarna lämnat över sitt betänkande till bostadsminister Andreas Carlson (KD). 

– Många kommuner uttrycker att det är svårt att veta hur omfattande utredningar de behöver ta fram för att länsstyrelserna ställer olika krav i de här frågorna. Det är därför otydligt vad som ska anses vara tillräckligt, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör vid Länsstyrelsen i Norrbotten, som lett utredningen, till Altinget. 

Login