Utredning om vattenfrågor i PBL förlängs igen

Utredningen som ska se över vattenfrågor i plan- och bygglagen för att förenkla planeringsarbetet i kommunerna får ytterligare tid på sig.

Regeringen beslutade i januari att utredningstiden för utredningen Vattenfrågor vid planläggning och byggande (2021:06) skulle förlängas från den 20 juni till den 15 augusti i år. Nu förlängs tiden ytterligare och ansvarig utredare Johanna Söderasp får därmed till den 15 november på sig att presentera uppdraget. 

I dag har kommunerna ansvarar för att miljökvalitetsnormerna för yt- och grundvatten följs vid planläggning. Men det framgår inte i de nuvarande lagstiftningen när en planläggning inte ska anses följa en miljökvalitetsnorm.

Enligt uppdraget är syftet utredningen att förenkla och förtydliga på vilket sätt miljökvalitetsnormer för vatten ska få genomslag vid planläggning och prövning enligt plan- och bygglagen. Samtidigt ska utredningen se över hur kommunerna kan få de verktyg som behövs för att säkerställa att de krav som ställs på miljömässigt och ekonomiskt hållbara lösningar för dag- och dricksvatten kan genomföras även vid ett förändrat klimat.

Login