Utsläppshandelsavtal klart – men fortsatta oklarheter om klimattullar

Lösningen som EU-parlamentets tre största grupperna går fram med landar i en viss ambitionshöjning jämfört med den position som höll på att röstas igenom förra veckan. Nu är fokus inställt på att lösa ut de sista knutarna kring klimattullar och sociala klimatfonden, men också att försvara det som vunnits i första rundan.

Efter att ha suttit i olika förhandlingsrum fram till tisdagskvällen lyckades de tre mittengrupperna ro ihop en kompromiss för flera delar av det klimatlagspaket som man inte kunde enas om i förra veckan.

Genom att bland annat skruva åt ramarna för både takten i utsläppsminskningen och utfasningen av den fria tilldelningen, blir den sammantagna ambitionen dels att hälften, i stället för 30 procent, av de aktuella sektorerna omfattas av klimattullarna till och med 2030, dels att utsläppsminskningen totalt minskar med ytterligare sex miljoner ytterligare ton.  

– Men det är snarast än viktigare att visa att vi kan höja ambitionsnivån progressivt. Om man ser till förra mandatperioden, där vi fick kämpa för en nedtrappning på 2,2 procent, så är 4,6 procent år 2030 en stor seger, säger Jytte Guteland, S-parlamentariker.

Login