Wiesner (C) får inte med sig gruppen – backar upp med kompromiss till höger

Miljöutskottets förslag för övergripande ambition i utsläppshandeln hänger löst i EU-parlamentets slutomröstning. C-ledamoten Emma Wiesner förslag till kompromiss med M+KD-gruppen övertygar inte S-ledamoten Jytte Guteland: ”Knappast värd att kämpa för”.

När EU-parlamentet ska bestämma sig för vilken övergripande ambitionshöjning de vill se i utsläppshandeln ligger det flera siffermål på bordet. Det ser det att landa i att utsläppen inom handeln ska minska med antingen 67, 63 eller 61 procent till år 2030, kombinerat med ett antal olika nedtrappningar av utsläppstaket.

Alla alternativ är en skärpning jämfört med dagens mål på 43 procents utsläppsreduktion, men det tillkommande alternativet i mitten har skapat splittring mellan de progressiva grupperna i parlamentet. För mellanalternativet som kom till förra veckan i en kompromiss mellan den liberala- och kristdemokratiska gruppen EPP anses som en svek från den majoritet som fanns i parlamentets miljöutskott.

{{image:22055:L}}– Jag är besviken på den liberala gruppen, säger Jytte Guteland, S-gruppens förhandlare och fortsätter:

Login