Ytterligare sjöfartslöften vid Cop27 – men oklart vem som levererar

Initiativen duggade tätt under klimatmötet i Egypten. Men det är fortsatt oklart vilka som kommer att leva upp till de åtaganden som tagits fram om att leverera fossilfria transportkorridorer till havs 2025.  

Antalet initiativ och löften som på olika sätt ska stimulera till att ställa om sjöfarten blev fler under årets klimattoppmöte. Detta efter att Green Shipping Challenge uppmanade sina partners att bidra med utfästelser. Men när det kommer till konkreta och uppföljningsbara åtaganden, så var det otydligt i de flesta fallen när leveransen förväntas vara på plats.  

Ett av de mest detaljerade löftena presenterades från danska Maersk, som nu avser att sjösätta 19 fartyg fram till 2025 som kan gå på grön metanol.

De pekas också ut av Björn Garberg, nationell sjöfartssamordnare, som potentiella källor till att leva upp till de åtaganden som utfästs om ”gröna korridorer”. I gröna korridors-initaitivet återfinns det samtidigt en tydlig deadline, genom att det 2025 ska ha etablerats åtminstone sex rutter mellan de påskrivande länderna där transporterna ska ske fossilfritt.

Login